Nokia Lumia 1520 Review: un phablet Windows Phone excelent, menit doar pentru anumite buzunare (Video)

6.654 ori
<b>Nokia Lumia 1520 Review: un phablet Windows Phone excelent, menit doar pentru anumite buzunare (Video)</b>Nokia Lumia 1520 e genul de produs care nu e pentru oricine. Acest phablet e mai degrabă pentru tânărul profesionist Yuppie care nu vrea să fie ca restul lumii cu iPhone și Galaxy Note și care vrea ceva diferit. Acest terminal a fost lansat în luna...

Nokia Lumia 1520 e genul de produs care nu e pentru oricine. Acest phablet e mai degrabă pentru tânărul profesionist Yuppie care nu vrea să fie ca restul lumii cu iPhone și Galaxy Note și care vrea ceva diferit. Acest terminal a fost lansat în luna noiembrie a lui 2013 și a ajuns la noi în teste în perioada Crăciunului. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Acesta este un phablet de 6 inch, care e prea mare pentru utilizatorul de rând obișnuit cu diagonale de 4 sau 5 inch. Produsul ne-a fost oferit în teste de către MarketOnline.ro, care îl vinde la prețul de 2.545 lei. Avem de-a face cu un handset ce măsoară 8.7 mm în grosime și cântărește 209 grame, ceea ce îl face destul de subțire și ușor pentru un mamut de 6 inch. Lumia 1520 se bazează pe un design unibody, iar zona sa din spate aduce foarte mult cu cea a lui Lumia 925 ca design.

Review Nokia Lumia 1520

Carcasa este fabricată din policarbonat și noi am testat o unitate de culoare neagră și cu carcasa mată. Marginile superioară și inferioară de pe acest phablet sunt rotunjite și nu plate de la Lumia 1020, iar toate butoanele se află pe o singură parte a device-ului și oferă feedback bun. în partea de sus avem jackul audio, iar jos se află portul microUSB. în spate descoperim camera cu bliț dual LED, 4 orificii pentru microfon și un difuzor, iar în zona frontală se afla cameră, ecranul, earpiece-ul și butoanele capacitive.

Specificatii Nokia Lumia 1520

în stânga se află cele două slot-uri, un nano SIM și un microSD, ambele accesibile prin intermediul unei cheițe metalice. Rețineți și că această carcasă este ușor alunecoasă și că deviceul integrează 2 microfoane în zona frontală și 2 în spate. Designul este per total atractiv, dar destul de previzibil pentru un Lumia. Trecând la hardware, Nokia Lumia 1520 pune la bătaie un display de 6 inch, un ClearBlack IPS LCD cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli și protecție Gorilla Glass 2.

Avem la dispoziție și un procesor quad core Snapdragon 800 de 2.2 GHz, cu core-uri Krait 400, GPU Adreno 330, 2 GB RAM și 32 GB memorie internă. Terminalul vine cu slot microSD cu suport pentru până la 64 GB, o cameră de 20 MP în spate, o cameră frontală de 1.3 MP și opțiuni variate de conectivitate. Acestea includ suport quad bând GSM/GPRS/EDGE, HSDPA cu viteza de 42 Mbps la download, LTE, WiFi dual bând, GPS, Glonass și Bluetooth 4.0, dar și NFC și microUSB 2.0.

Bateria lui Nokia Lumia 1520

La capitolul "și altele" trecem un giroscop, senzor de proximitate, busola digitală, accelerometru, încărcare wireless cu ajutorul accesoriilor și anulare activă a zgomotului de fond. în ce privește bateria, phablet-ul folosește o unitate Li-Ion de 3400 mAh, care pe hârtie asigura 760 de ore de funcționare în standby și 27 de ore de convorbiri. Lumia 1520 a atins la testul nostru o incredibilă durata de 17 ore de playback video Full HD continuu, cu WiFi pornit și luminozitate setată pe Medium + Auto. Acest model a depășit orice tabletă și telefon testat de noi în ultima vreme, poate cu excepția unui combo ASUS Transformer, deci bateria e excelentă.

Nokia Lumia 1520 pe partea audio

în ce privește playback-ul audio, mă așteptam ca difuzorul din spate să aibă un volum mai ridicat și un bas mai bun, dar asta nu înseamnă că el nu funcționează rezonabil totuși. Sunetul se aude clar, iar vocile sunt calde. Căștile în schimb sunt cu totul altă poveste. Ele sunt foarte comode, au un volum foarte ridicat, bas excelent și au parte de aportul tehnologiei Dolby și al unui egalizator în zona de setări. Avem parte și de radio FM și în continuare regret lipsa unei metode de a sări direct la secundă dorită în melodie pe Windows Phone.

Nokia Lumia 1520 luminozitate pe albNokia Lumia 1520 lumiozitate pe negru

Trecând la aspectul video/ecran, phablet-ul oferă un display ClearBlack de 6 inch, un IPS LCD Full HD cu densitate de 368 ppi și unghiuri largi de vizualizare. Luminozitatea este bună, culorile sunt vii și contrastul este OK. Atingem 315 unități LUX în centrul ecranului și 300 lux pe margini, ceea ce nu erau dar nici nu spulbera recorduri. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar ecranul e destul de luminos pentru a mulțumi utilizatorul de rând. Negrul nu este totuși prea adânc.

Ecran Nokia Lumia 1520

Acest display suportă input chiar și cu mănușile pe mâini și avem și câteva setări speciale pentru profil de culoare și temperatura în cazul în care experiența video vi se pare suprasaturata. Există și o opțiune specială pentru lizibilitate în bătaia soarelui și beneficiem și de blocare rotirii ecranului, de funcția Glance și per total de un ecran excelent.

Camera lui Nokia Lumia 1520

Funcția Glance presupune vizualizarea unor detalii despre funcționarea device-ului sau mici notificări pe ecranul de standby, afișate atunci când treceți cu mâna peste telefon. și acum un aspect foarte important: camera! Avem de-a face cu un senzor Pureview de 20 de megapixeli aici, cu mărime de 1/2.5 inch, lentila Zeiss și deschidere F/2.4. Camera vine cu blitz dual LED, stabilizare optică a imaginii și o aplicație Nokia Pro camera evoluată. Ea include acum și Smart Camera și e accesata drept aplicație default atunci când apăsați pe butonul fizic al camerei.

Interfața vi se va părea familiară dacă ați urmărit recenzia lui Lumia 1020. Avem acel buton shutter de care vom trage către stânga pentru a declanșa o serie de cadrane cu opțiuni suprapuse pe ecran. Printre setările reglabile în timp real se număra blitz, balans de alb, focalizare, ISO, viteza shutter-ului și expunere. Setarea opțiunilor și în general captura foto e mult mai rapidă pe acest model față de Lumia 1020, avantajul fiind dat aici de un CPU mai puternic.

Nokia Lumia 1520 - Nokia Pro camera

Rețineți că această cameră vine fără HDR, dar avem varianta unui bracketing cu o serie de poze făcute la expuneri diferite. Conceptul Pureview a rămas neschimbat: două fotografii sunt realizate simultan, una de 16/19 MP și una de 5 megapixeli. Aceasta din urmă e făcută pentru partajarea via social media și oferă oversampling și zoom lossless de 2x.

Un aspect inovator al acestei camere este suportul pentru captură RAW folosind formatul DNG de la Adobe. Acesta este atractiv pentru că memorează foarte multe informații asociate pozei, utile pentru editarea foto. Rețineți că în acest caz fotografia va avea 20 MB. Smart cam e inclus acum ca opțiune în Nokia Camera și este practic un mod burst cu multiplă utilizare. El realizează 10 cadre la 5 megapixeli și va permite să alegeți cea mai bună poză, cea mai bună față, să înlăturați obiectele care se mișcă, să suprapuneți obiecte în mișcare sau să adăugați motion blur.

Mostre foto Nokia Lumia 1520

Aplicația standard pentru camera de pe Windows Phone e în continuare aici, dar ea pare învechită atunci când folosim Pro Cam o singură dată. Avantajul său e că avem acces rapid la Lenses, acele funcții/aplicații asociate camerei. Printre ele se află Cinemagraph, care permite realizarea unui GIF, Glam Me, care permite înfrumusețarea unui selfie, panoramă și Refocus, care e probabil cel mai atractiv Lens.

Refocus realizează o fotografie și abia apoi permite focalizarea în zonele dorite. Ideea este de a captura o serie de fotografii cu focalizări diferite și apoi de a selecta focusul dorit. Puteți partaja foarte ușor o astfel de fotografie și aveți și o opțiune care va permite să alegeți ce culori să lăsați pe ecran și pe care să le ignorați. Puteți realiza cu camera lui Lumia 1520 și fotografii de 19 MP în 4:3 și trecând la mostrele foto în sine, ele sunt excelente, au culori vii și care nu sunt suprasaturate, au luminozitate bună și un nivel de detaliu bun.

Mostre foto Nokia Lumia 1520

Contrastul este excelent, iar fotografiile nu prezintă noise aproape deloc. Vedeți în video review și o mostră de GIF realizat în Cinemagraph și o serie de fotografii colorate care arăta foarte bine, plus câteva prim planuri reușite. Captură nocturnă ne aduce fotografii cu foarte puțin noise și sincer să fiu nu aș simți diferența dintre Lumia 1520 și Lumia 1020 la acest capitol dacă nu aș știi despre ce model e vorba.

Sursele de lumină nu sunt estompate așa cum se întâmplă la iPhone 5s, Galaxy Note 3 și cam orice alt device modern, ceea ce e excelent noaptea. Trecând la captura video, aici avem parte de stabilizare optică, zoom 3x lossless atunci când filmăm Full HD și 30 FPS la aceeași filmare. Putem captura audio folosind 4 microfoane și avem și Rich Recording, ceea ce e mana cerească pentru concerte. în ce privește captura audio, ea se realizează cu un bitrate de 256 Kbps și sampling rate de 48 Khz.

Printre opțiunile de pe acest terminal se numără și Audio Bass Filtre, către filtrează zgomotele de frecvență joasă. Din păcate e prea ușor ca microfoanele sensibile să fie lovite de utilizator, ceea ce dă naștere la zgomote neplăcute, după cum auziți și în clipurile noastre, iar o problemă are loc și atunci când bate vântul tare. Stabilizarea optică este bună, iar la captura video se atinge un bitrate de 19 Mbps.

Captură nocturnă a fost ușor dezamăgitoare, mai ales având în vedere cât de bine arătau fotografiile nocturne. Noise-ul a fost mai mult decât ne așteptam în acest caz. Concluzia e că Lumia 1520 oferă o cameră perfectă pentru vacanțe și concerte și nu simt că pierdem prea mult în comparație cu camera lui Lumia 1020. Evident se simte lipsa blitzului Xenon, dar asta nu contează atât de mult la utilizarea zilnică. în video review vedeți și o mostră de editare foto via Nokia Creative Studio și filtrele sale.

Nokia Lumia 1520 atinge 45.7 grade Celsius

Trecând la testele de performanță, Nokia Lumia 1520 atinge 45.7 grade Celsius, după 15 minute de gaming în Asphalt 8, ceea ce înseamnă că e destul de fierbinte și asta se simte pe carcasa sa. în privința benchmark-urilor nu prea există modele Windows Phone cu care să îl comparăm pe acest phablet, așa că am decis să facem o comparație doar cu Lumia 1020. în mod evident Lumia 1520 câștigă, cu 24.000 de puncte în AnTuTu, dublu față de Lumia 1020 și 441 puncte în WPBench, față de cele 223 ale rivalului său.

Am atins și 1973 puncte în BrowserMark 2.0 față de 1597 ale lui Lumia 1020 și 558 puncte în Sunspider față de 911 ale lui Lumia 1020 (mai puțin e mai bine aici). Internet Explorer e foarte rapid pe acest device, iar paginile web pot fi citite ușor și fără zoom. Tastatura e cam mare pentru utilizatorul de rând și e obligatorie utilizarea cu două mâini în acest caz. Mi-ar fi plăcut poate o opțiune One Handed că la LG G2 și Galaxy Note 3.

Nokia Lumia 1520 Benchmarks

Trecând la OS, terminalul rulează Windows Phone 8 GDR 3 Lumia Black, care printre altele aduce și un multitasking cu un X în colțul ferestrelor pentru a le închide. Avem parte de blocarea orientării ecranului, mod Driving, mod nocturn pentru glance, captura Raw, refocus, Bluetooth 4.0 LTE și aplicația Story Teller oferită la pachet. Aceasta e un fel de Story Album de la Samsung și permite gruparea fotografiilor după locul în care au fost realizate sau un anumit eveniment.

Nici o problemă cu apelarea pe acest device, deoarece avem un semnal excelent, volum ridicat la earpiece și claritate excelentă. Evident, mărimea acestui device poate deranja la ureche după minute bune de convorbiri. Lista de aplicații preinstalate pe terminal arata deja familiar, mai ales pentru cei face au urmărit multe recenzii Mobilissimo.ro. De aceea nu voi insista foarte mult pe acestea.

Review Nokia Lumia 1520

App Social va permite să primiți recomandări de aplicații, iar acum avem preinstalate și aplicațiile Bing pe care le găsim de obicei pe o tabletă Windows 8, ele oferindu-ne informații din sport, economie și vreme. Here Drive+ și Here Maps se ocupă de navigare și căutarea punctelor de reper, iar acum avem și o modalitate de a găsi locul în care am lăsat mașina. Putem descărca hărți offline și primi ghidare vocală în numeroase limbi. Here Transit vă oferă rutele ideale pentru transportul în comun, inclusiv în România.

Pret Nokia Lumia 1520​

Nokia Beamer e o aplicație fantastică, genul care trebuie văzut pentru a fi crezut. Ea "teleportează" o imagine de pe ecranul lui Lumia 1520 pe ecranul unui alt device care a intrat pe site-ul Nokia Beam. Lista se încheie cu obișnuitul Office și apoi Zinio, un reader de reviste care amintește ușor de Flipboard. Suita de aplicații foto e impresionantă, ea fiind deja acoperită în zona Cameră.

și acum verdictul!

Iată aspectele Pro ale lui Nokia Lumia 1520:

  • baterie fantastică
  • căști perfecte
  • prezența unui slot microSD
  • numeroase aplicații unice și atractive
  • ecran de calitate
  • camera foarte bună, captura nocturnă destul de bună
  • fără pic de lag
  • funcții refocus, captura raw și multitasking mai eficient

și aspectele negative:

  • difuzor cu volum nu foarte ridicat
  • carcasa alunecoasă
  • format masiv pentru mulți
  • microfoane prea sensibile la vânt și atingere
  • unele aplicații sunt redundante
  • se încinge la 45 de grade Celsius
  • preț mai mare decât Galaxy Note 3

Nokia Lumia 1520 primește o notă de 9 din 10 pentru design, un 9.2 pentru hardware și un 9 pentru OS și UI, aici contribuind mult aplicațiile. Nota finală este de 9.06 din 10 și acesta este cel mai puternic device Windows Phone al momentului și probabil va mai rămâne așa măcar 2 luni, deci e o ofertă foarte bună. Camera de 20 MP nu e cu aproape nimic mai prejos decât cea de pe Lumia 1020, iar aplicațiile sunt foarte atractive. Produsul ne-a fost oferit în teste de către Marketonline.ro, cărora le mulțumim.

Prețul actualizat al phablet-ului Nokia Lumia 1520 îl puteți afla de aici.

Review Nokia Lumia 1520
 

Nokia Lumia 1520
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×